Morčacie mäso patrí medzi jedno z najlahodnejších jedál, ktorého príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Niekedy sa však môže stať aj skúsenému kuchynskému odborníkovi, že presiahne dobu pečenia a mäso tak získa vlastnosti, o ktoré nemáme záujem. Ako dlho teda pečieme morčacie mäso, aby bolo na záver chutné a plné šťavy? Čas pečenia morčacieho mäsa je ovplyvnený mnohými faktormi – poďme si ich spoločne zhrnúť a navariť tak obed, po ktorom sa budete ešte dlho oblizovať!
Na veľkosti záleží
Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré určujú presný čas pečenia morčacieho mäsa, je samotná hmotnosť mäsa. Čím väčší kus sa chystáte upiecť, tým viac času bude vo vnútri rúry potrebovať. Odporúčaná teplota rúry býva spravidla 180 °C. Ak použijete vyššiu teplotu, riskujete vysušenie mäsa. Pri tejto teplote sa budú piecť morčacie prsia alebo krídla približne hodinu, morčacie stehná 1 hodinu a 30 minút, a ak chcete upiecť rovno celú morku (cca 5kg) doba pečenia sa odhaduje na 3,5-4,5 hodiny. Ak mäso obsahuje kosti alebo plnku, vždy sa čas pečenia o niekoľko minút natiahne. Okrem samotnej teploty pečenia je podstatná aj teplota mäsa pred jeho upečením. Preto je lepšie mäso nechať trošku “poležať” mimo chladničky, aby sa prepieklo rovnomerne s kratším časom pečenia.
Predpríprava mäsa
Je dôležité, ako si mäso pred pečením nakrájate – malé kúsky alebo rezne sú hotové skôr ako celé kusy mäsa, ktoré potrebujú podstatne viac času, aby sa pekne prepiekli aj zvnútra. Ak použijete marinované mäso, ktoré je plné šťavy a jeho textúra je podstatne jemnejšia, čas pečenia sa výrazne skráti. Mäso v alobale alebo v zakrytej mise sa síce pečie kratšiu dobu, no ak ste trpezlivý a mäso nechávate odokryté, docielite okrem šťavnatosti aj chrumkavú kôrku. Teraz už viete všetky triky, ktoré vám zaručia tú najlepšiu kuchynskú úpravu morčacieho mäsa, akú ste kedy ochutnali. Kombinácia vhodnej predprípravy mäsa v spojení so správnou dobou pečenia vám zaručí výsledok, na ktorý vaše chuťové poháriky len tak rýchlo nezabudnú. Dobrú chuť!